vendredi 22 octobre 2010

« Biòulet, biòugraphie d’un taureau de Camargue »

Vos presente una pichòta vidèa que conta l'istòria d'un buòu de Camarga. Es una adaptacion dàu libre qu'escriguèt Rene Domergue ambe la collaboracion de Frederic Cartier-Lange per l'illustracion (lo film correspond a pauc pres a un tèrç dau tèxte complet).

Per ajudar lei que i comprenon pas ren a la bovina, vaquí de pichòtas explicacions que poiràn vos servir davant d'agachar lo filmet.
  • Gandar, que vòu dire sacamand, paucvau, es un gran buòu de la annadas 1950 de la manada Blatièra. Son primier nom èra "Grandes Banes" mas un jorn, un de seis proprietaris diguèt en parlant d'eu : « Tèn pas dre, mai es un brave gandar ! ». Es un buòu qu'a viscut un accident de camin de fèrre e qu'a d'aqueste fach, perdut una bana. L'istòria completa, detalhada e fòrça passionanta es en linha : http://www.ffcc.info/article5139.html?var_recherche=gandar

Davant l'accident
 
Après l'accident

  • Una "encierro" es quand un buòu es bandit dins lei carrièras d'un vilatge ambe un perimètre barrat. Lei joines dau vilatge pòdon jogar ambe lo buòu e pòdon lo razetar.
Aquò fa mau de còps que i a...


  • Una "abrivado" èra lo principi de menar lei buòus de la corsa camarguenca fins ais arenas per la tantossada. Eran lei gardians que menavan lei buòus ambe sei chivaus. Ara, per menar lei buòus de la corsa existís de carris especiaus mas la tradicion de l'abrivado perdura. Son totjorn lei gardians ambe seis chivaus mas lei buòus son différents de lei de la corsa.




Dins lo temps...

 ...e...

...ara.


  • Una "bandido" es l'invèrse de "l'abrivado". Es a dire que lo principi es de tornar menar lei buòus ai prats, doncas part deis arenas e va ai prats.

  •  Lo buòu a la còrda (e non pas a l'ast per lei galavards...) o buòu a la borgina, es enebit ara. Ieu ai pas conegut mas mei parents òc. Lo jòc èra de ligar un buòu a una borgina e de lo passejar dins lo vilatge. Faliá se mesfisar de la reaccion dau buòu e aquò èra lo jòc. Es la forma la mai anciana dau jòc taurin. Foguèt enebit dins leis annadas 1970.

Ara, vos ai pron coflat ambe meis istòrias, vos conflarai encara un autre jorn, e vos daisse agachar lo filmet de "Biòulet". S'avètz pas tot compres, podètz me pausar de questions en comentari.
Picatz aquí http://www.renedomergue.com/biouletweboc per veire aquesta vidèa perque sai pas coma faire per metre la vidèa sus lo blòg quand i es pas sus « youtube » Se sabètz, podètz m'explicar tanben en daissant un comentari... :)

3 commentaires:

  1. felicitacions per ton blòg es fòrça agradiu de lo legir .Ieu coneissi pas res als buòus .un jorn foguèri dins un cafè e la bèstia dintrèt dins la sala dempuèi m'as compres....soi pas jamai tornada ...daissi aquò als joves.a lèu.

    RépondreSupprimer
  2. osca per lo blog. La fèsta d'Aigas Mortas la conèisse ben ieu... i ai força viscut. D'onte sias tu?

    RépondreSupprimer
  3. Adieu pròf e mercé!!!
    Siáu de Sant Laurent!

    RépondreSupprimer