lundi 15 novembre 2010

Fèsta d'Aigas-Mòrtas seguida de la seguida e fin...

Fin finala, vos fau saupre lo programa detalhat de la fèsta!
Lo primier divendres de ser, es la dubèrtura dei bodegas.
Lo primier dissabte de la vòta, se fai un desfilat de dubèrtura de la fèsta. Son lei associacions e lei bandas dei joines que participan.
Lo primier dimenge, es la jornada a l'anciana. Aqueste jorn, en mai deis abrivadas i a la rossatalha qu'es menada au plan.

Lo diluns, es lo concors de bandidas. Lo principi es que lei gardians mènan au prat un buòu d'una autra manada que la sieuna. Es un tiratge au sòrt que decidís. Es agradiu per que sovent quand lei cavaliers sabon pas coma se compòrta lo buòu, i a de buòus d'en pertot dins la vila e aquesta annada n'i aguèt un dins la fornariá!!!

Lo dimars es la jornada de la gasa. La gaza es la traversada dei buòus e dei chivaus d'un riu o d'una robina acompanhada per lei gardians. A Aigas-Mòrtas, se fai en sovenir de la traversada dau pichòt Ròse per lei manadiers en rota vers lei prats dau Queilar.
Vaquí una vidèa de la gaza d'aquesta annada (a la fin de l'article) La musica es poirrida mas leis imatges son fòrças bèus.

Lo dimècres, es la jornada dei pequelets. Lo dejunar au prat es ofèrt ais enfants. Per la vaca de miègjorn, i a tanben un vedèu per lei pichòts rasetaires. Es sovent lei primièras rostas dei pichòts!!!



Lo dijòus, es la jornada dei joines. Lo dejunar au prat es ofèrt ais joines. E lei joines ofrisson una abrivada au vilatge.

Lo divendres, es la jornada deis ainats. E devinatz que!!!! Lo dejunar au prat es ofèrt ais ainats ^^
I a tanben leis ajustas aqueste jorn.

Lo segond dissabte, es la jornada dei classas. En fach, es lo jorn onte lei generacions se retròban e passan la jornada amassa. La primièira jornada que se fai es la dei 20 ans. Es lo primier còp que fan lo repais de classa. E aquò se fai de cinc en cinc : lei 25 ans, lei 30 ans, lei 35 ans, … Aquesta annada i aguèt lei 85 ans, èran 4!
Lei classas causisson un tèma per la jornada e se desguisan. Aqueste an lei 20 ans èran en indians e « cow-boys », lei 25 ans èran en toristas, lei 30 ans èran en marin, lei 40 ans en « peace and love ».


 

Lo darrier dimenge es una jornada a pauc pres classica.

La dimenjada seguenta, es lo reviure. Fasèm la fèsta encara un pauc!!! Es lo temps d'aprofiechar dei darriers moments. En mai d'aquò, i a mens de monde es mai convivial.

Espère que meis articles vos an agradat e que l'an que ven vos veirai a la fèsta!!!



















Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire