Vau vos presentar, ara, lo debanament d'una jornada de fèsta.
Comença tre lo matin, vèrs 9 oras ambe lo dejunar au prat, lo dejunar « tirat de la saca ». Cada grop d'amics o cada familha prepara sei grasilhadas e tot lo monde manja e parteja son dejunar. Pòt èstre de saucissas, de costeletas, de peis, …
Aprèp aver dejunat, lei gardians van faire la tria dei buòus que faràn l'abrivada. A Aigas-Mòrtas i a au mens doas abrivadas.
Quand totei lei buòus deis abrivadas son dins lo clastron. I a la vaca e lo buòu de miègjorn dins lo plan. Es un pauc una pichòta corsa per se metre en camba per l'aperitiu.
Donc aprèp i a de segur l'aperitiu sus la plaça Sant Loís e dins leis bars dau vilatge.
Puèi, a tres oras i a la corsa. De còps que i a, avèm pas lo temps d'anar veire tota la corsa per que aprèp l'aperitiu, generalament i a lo grand repais que pòt durar, durar, … dins lei masets...
Aprèp la corsa se fa la bandida. La particularitat a Aigas-Mòrtas (e dins quauqueis autrei vilatges) es que lei buòus son largats un per un per a la bandida. Pòt aver de uèch a vint buòus segon lei jorns.
Aprèp lei bandidas es lo moment de prene un pauc de temps a l'ostau : docha, pichòta dormida quand n'i a besonh...
Per lei mai coratjós, i a l'aperitiu dau ser ambe un bal e de bodegas per acabar la nuèch...
Mas fau faire mèfi que lo lendeman, fau se levar per lo dejunar au prat...
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire