lundi 17 janvier 2011

De qu’es aquò una manada ?

Una manada es lo nom que designa un tropèu de chivaus o de buòus, o son elevatge. Es tanben l’ensem de l’elevatge ambe sei tèrras, son personau, seis afeccionats (amators).
A la debuta dau sègle dètz-e-noven, i aviá pas que dètz manadas de buòus : quatre en Pichòta Camarga, tres dins la Crau e tres sus l’isla de Camarga. Ara n’i a mai de 130 !


Dins la manada, i a de segur lo proprietari de la manada que se ditz lo menaire o lo pelòt ; puèi per lei mai grandei manadas i a un o de gardian(s) salariats ; enfin, i a de gardians afeccionats (amators). Sens lei gardians afeccionats, lei pelòts poirián pas menar tot lo trabalh que demanda sa manada.


La proprietat se deu, per lo bon debanament dau trabalh de sa manada, d’aver una quantitat pron importanta de tèrras per faire pasturar sei bèstias ; un bovau qu’es un claus de fusta onte se pòt faire lei jòcs de gardians, lei bistornatges, onte se pòt faire córrer lei vacas, …


Chasca manada a una devisa ambe sei colors, una marca e una escossura e es lo pelòt que fai la causida de tot aquò. La devisa representa la manada.
La marca e l’escossura se fan pendent lei ferradas

Marca e devisa

Escossuras

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire